Covid19 - Πώς θα γυρίσω μία κρίση προς όφελος μου; Η περίπτωση της Walmart
Δωρεάν παράδοση με drones των τεστ για τον covid19 λανσάρει (πιλοτικά) την Τρίτη 22/09/2020 η Walmart.

«Η πολυεθνική του 21ου αιώνα». Ετσι χαρακτηρίζεται από τη γνωστή γαλλική εφημερίδα «Monde-diplomatique», η αμερικανική πολυεθνική εταιρία λιανικών πωλήσεων «Walmart».
Το 1992, η «Walmart» ήταν ένα οικογενειακό μαγαζάκι στην πόλη Μπέντονβιλ της Πολιτείας του Αρκάνσας, μια από τις φτωχότερες Πολιτείες του αμερικανικού Νότου. Το 2005 ο κύκλος εργασιών της σ' όλο τον κόσμο έφθανε τα 310 δισ. δολάρια...!
Με την επίδοση αυτή, η «Walmart» έγινε η μεγαλύτερη εταιρία (ξεπερνώντας το πετρελαϊκό κολοσσό της «exxon mobil») και ο μεγαλύτερος ιδιωτικός εργοδότης στον κόσμο, αφού υπολογίζεται ότι απασχολεί πάνω από 1.300.000 εργαζόμενους.
Το σύνθημα της εταιρίας είναι: «Κάθε μέρα οι τιμές χαμηλώνουν». Οι πράγματι χαμηλές τιμές οφείλονται στο ότι τα περισσότερα προϊόντα κατασκευάζονται σε χώρες χαμηλού «εργατικού κόστους» στην Ασία, στην Αφρική και τη Λατινική Αμερική. Με όπλο τις τιμές, η «Walmart» εξοντώνει τους μικρότερους ανταγωνιστές της.
Με τα χρόνια ο όμιλος έχει αποφασίσει να κλείσει σχεδόν 300 υποκαταστήματα και έχει δώσει έμφαση στην έρευνα και την ανάπτυξη. Δεν επαναύεται κι αυτό την κάνει να εκμεταλεύεται την "ευκαιρία" του Covid 19. Μερικούς μήνες νωρίτερα από την κρίση της πανδημίας του Covid 19 , ξεκίνησαν πειραματικά τη μεταφορά προϊόντων με drones και μετά από μήνες προσπαθειών και γνώση πλέον της τεχνολογίας αυτής χρησιμοποιούν τα drones για την μεταφορά κατ' οίκων των τεστ covid19!
Πηγή: Walmart.com, cnn.com
Δίδαγμα

Φυσικά, θα σκεφτείτε "δεν έχω τα χρήματα ούτε την τεχνολογική πρόσβαση που μπορεί να έχει ο κολοσσός που μου αναφέρεις εγώ τι να κάνω;" και άλλα παρόμοια.
Σκόπιμα ξεκίνησα λέγοντας την ιστορία της Walmart, από που ξεκίνησε και που έφτασε, αλλά πέραν αυτού πρέπει να θυμόμαστε τα εξής:
- Συγκεκριμένη και στοχευμένη στρατηγική: Η Walmart εξ' αρχής στόχευε στην ηγεσία κόστους. Ότι δηλαδή θα έδινε φθηνότερα τα προϊόντα της και γενικότερα θα ελάττωνε το κόστος της συνεχώς. Η στρατηγική της ήταν ξεκάθαρη και βάση αυτής επέλεγε τους στόχους και τις τακτικές της.
- Εξέλιξη και καινοτομία: Παρ'ότι έκανε τζίρο δισεκατομμυρίων δεν επαναπαύτηκε. Συνέχισε να αλλάζει, να ρισκάρει, να δοκιμάζει (φυσικά δεδομένης μίας ασφάλειας, δεν ρίσκαρε να χάσει τα πάντα ποτέ).
- Έρευνα: Το πιο σημαντικό για όλα τα πράγματα που θέλουμε να πετύχουμε είναι η έρευνα! Σήμερα η πληροφορία είναι διάχυτη και δεν σας λέω να χτίσετε καινούριο τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης εφόσον δεν το χρειάζεστε. Αλλά ενημερωθείτε, ψάξτε, διαβάστε, κάντε δωρεάν σεμινάρια στον τομέα σας!
Η γνώση είναι σχεδόν δωρεάν και πριν απελπιστούμε πρέπει να την εκμεταλευτούμε στο έπακρο.
Η λανθασμένη, καθυστερημένη ή μη αντιμετώπιση μίας κρίσης μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για έναν οργανισμό-επιχείρηση, οδηγώντας ενδεχομένως στην παύση της λειτουργίας του ή στην απόλυτη κατάρρευση (Liu et al., 2011).
Πρακτικά

Μίλώντας πρακτικά, κανείς δεν είχε και δεν θα μπορούσε να έχει, προβλέψει μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τις ανθρώπινες κοινωνίες, αυτήν του Covid19.
Συνεπώς τους περισσότερους από εμάς μας έπιασε "στον ύπνο".
Αυτό είναι γεγονός και δεν αλλάζει, διότι ακόμη κι αν εξαλειφθεί ο ιός σήμερα (ουτοπικό) θα έχει ήδη αφήσει πολλά οικονομικά θύματα πίσω του. Οπότε αυτό που τώρα μας απασχολεί σε οποιονδήποτε τομέα κι αν δραστηριοποιούμαστε είναι τρεις ερωτήσεις:
- Πού είμαστε; Μπορεί η ιστορία με κάποιον τρόπο να επαναλαβάνεται αλλά δε είμαστε στο 1920 (Ισπανική γρίπη), πόσο μάλλον στη εποχή της πανούκλας, αν και βρίσκουμε αρκετά κοινά σημεία δυστυχώς. Επιχειρηματικά μιλώντας όμως, ακόμη και τότε υπήρχαν νικητές - εταιρίες που θριάμβευσαν αν καιρό κρίσης, πόσο μάλλον σήμερα που η τεχνολογία και ο τρόπος που ζει και ενημερώνεται μέσα από αυτήν ο μέσος καταναλωτής , κάνει πιο φτηνές και πιο "εύκολες" τις επιχειρηματικές τακτικές.
- Τι συμβαίνει; Η πληροφορία είναι παντού για όλους και για όλα. Οι καταναλωτές έρχονται αντιμέτωποι με εκατοντάδες προϊόντα και υπηρεσίες σαν τις δικές σας. Συν το γεγονός της αβεβαιότητας που την παρούσα περίοδο κυριεύει όλους μας. Πολλές επιχειρήσεις που δεν είχαν ιδιαίτερο περιθώριο κέρδους πριν την πανδημία, έκλεισαν ή θα κλείσουν, περισσότεροι άνεργοι, κυριαρχούν αισθήματα όπως: άρνηση, φόβος και πανικός.
- Τι σημαίνει αυτό; Η εποχή της προβολής του τέλειου προτύπου και της τέλειας εικόνας πχ διαφήμιση με πανέμορφη οικογένεια μεσ' την τρελή χαρά που τρώνε πρωινό, δεν τραβάει πλέον κανενός το ενδιαφέρον, αλλά δε θα σταθούμε στη διαφήμιση τώρα, απλά πρέπει να θυμόμαστε ότι η αυθετικότητα ελκύει καθώς και κάτι που μοιάζει τρομερά ρεαλιστικό (κι ας μην είναι 100%). Μην φοβάστε να εκφραστείτε ανθρώπινα, θα εκτιμηθεί περισσότερο από ποτέ άλλωτε (ανάλογα και με το αντικείμενό σας φυσικά). Μέσα από την πληθώρα των πληροφοριών ο κόσμος (ιδιαίτερα σε ηλικίες < των 30) έχει σταματήσει να εκπλήσσεται, να έθουσιάζεται αλλά το έχει ανάγκη. Πώς θα γίνει αυτό; Παραδοσιακά! Ναι, ακούγεται περίεργο αλλά εφόσον δεν έχετε πρόσβαση στην τόσο εξελιγμένη τεχνολογία που θα προκαλούσε έκπληξη, θα πρέπει να επιστρέψουμε σε όσα οι σημερινοί νέοι έχουν δει μόνο στις ταινίες. Απλούστατο και ανέξοδο παράδειγμα: ενσωματώστε στο site σας ενα pop-up που μπορεί ο πελάτης οποιαδήποτε ώρα να εξυπηρετηθεί μέσα από αυτό. Ή αν έχετε ταξιδιωτικό γραφείο διοργανώστε εκδρομές στα πιο "ξεχασμένα" χωριά της χώρας, που πέρα από πανέμορφα, έχουν χαμηλό κόστος και μπορεί ο ταξιδιώτης να έρθει σε επαφή με τη φύση, με κάποιο άλογο ίσως κλπ. Δημιουργήστε αλληλεπίδραση εν ολίγοις. Και τέλος, αυτό που μένει και πάντα θα μένει αναλλοίωτο στο χρόνο είναι τα συναισθήματα, όπως χαρά, έκλπηξη, στεναχώρια, συμπόνια κ.α.. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ την εσωτερική προδιάθεση όλων μας να αντιδρούμε πρώτα συναισθηματικά και μετά λογικά στα ερεθίσματα. Το θέμα είναι πως θα τα διεγείρουμε προς όφελος μας. Ένα από τα σημαντικότερα ένστικτα είναι αυτό της αποδοχής, της αίσθησης ότι "είμαι μέρος ενός συνόλου". Χτίστε το δίκτυο σας επικοινονώντας ουσιαστικά, αν πχ έχετε προϊόντα υγιεινής διατροφής μην διστάσετε να πείτε ότι σε συνδυασμό με τη σωστή διατροφή και μόνο τότε το προϊόν αυτό κάνει θαύματα και πιστέψτε με ένας άνθρωπος που δεν κάνει διατροφή και πάλι θα το αγοράσει αν είχε εξ'αρχής τον σκοπό αυτό (το "γιατί" έχει να κάνει με τις προσδοκίες του).
Απλά,
Κάν'το αλλίως!